Ez az írás, amit a kezedben tartasz, azért született, hogy némi információt adjon Neked a MAGADÉRT Alapítvány hozzátartozói csoportjának működéséről. Természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen azt a sok év alatt összegyűlt tapasztalatot, amit ez a csoport magáénak tudhat, képtelenség átadni egy ilyen „dolgozat” keretében. Mindössze annyira vállalkozom, hogy a legalapvetőbb dolgokat ismertessem meg Veled, a működés valódi lényegét és hasznosságát a csoportokon való részvétel fogja megmutatni.
Először is elnézést a tegezésért, de a csoporton ez a szokás. Ha belegondolsz, a legnagyobb problémánkról, a legbelső magánügyünkről beszélgetünk egymással, ez indokolja a közvetlen hangnemet.
Még egy dolog a fogalmazással kapcsolatban. Többes szám első személyben íródott, de fontos, hogy ez csak addig a pillanatig érvényes, amíg be nem ülsz az első csoportra. Innentől kezdve ugyanis már nincs „mi” és „te”, csak MI vagyunk. Része vagy a csoportnak, egy oldalon állunk, akkor is, ha nem mindenben egyezik a véleményünk. Közös problémával küzdünk, és ugyanannak a célnak az eléréséért dolgozunk mindannyian.
Mielőtt az Alapítványunkat megtaláltad, gondolom nagyon sok dolgot megpróbáltál annak érdekében, hogy megoldd a családodban lévő drogproblémát, és a kívánt eredmény mégis elmaradt. Változást szeretnél, minél gyorsabbat, és persze pozitív irányban. Egy családban egyetlen ember változása automatikusan magával hozza a többi családtag változását és a kapcsolatrendszerek változását is. Az általad kívánt folyamatnak tőled kell kiindulnia, a Te gondolataid és érzéseid változása fogja beindítani a motort. A Te felelősséggel meghozott és következetesen véghezvitt döntéseid segíthetnek a probléma megoldásában. Életed egyéb területein megvannak a tanult mintáid, megoldásaid egy-egy helyzetre, hiányzik azonban a tapasztalatod a droggal, a drogfüggőkkel kapcsolatban. Ebben kaphatsz segítséget a hozzátartozói csoportban.

AMIT VÁRHATSZ A HOZZÁTARTOZÓI CSOPORTTÓL

Teljes diszkréciót

Ami a csoporton elhangzik, az sem névvel, sem név nélkül nem kerül ki onnan semmilyen formában. Nem készítünk riportokat, nem írunk zaftos könyveket a történetekből, és nem engedjük be a médiát a csoportra. Szabályaink szerint ha külső, nem közvetlenül érintett ember szeretne részt venni, az elején bemutatkozik, elmondja hogy honnan és milyen céllal jött közénk, majd megkérdezi, van -e valakinek kifogása az ottléte ellen. Ha csak egyetlen csoporttag jelzi hogy kifogása van, a külső szemlélő (pl szociális munkás tanuló, más hasonló szervezet dolgozója stb.) nem vesz részt a csoporton. Természetesen Téged is megkérünk, hogy tartsd be ezt a szabályt. Jönnek hozzánk olyan emberek, akik riportot, szakdolgozatot, tanulmányt írnak ebben a témában, és a segítségünket kérik. Ők személyesen keresik meg a lehetséges alanyokat, és mindenki maga dönti el, hogy a nyilvánosságnak ezt a formáját, vállalja-e, és ha igen, milyen szintig. Ez azonban nem a csoportokon történik, ott tilos adatot vagy információt gyűjteni.

Őszinteséget

Nincs okunk rá, hogy téves információkkal, vagy a valóságtól elrugaszkodott történetekkel traktáljunk Téged. Mindenki azt mondja, amit gondol, és azt meséli el, amit valóban átélt. Persze nem kötelező mindent „kitálalni”, Te döntöd el, az életed mely részéről akarsz beszélni és melyikről nem. Ha egy kérdés olyan területre irányul, amit nem szeretnél a csoport elé tárni, nyugodtan mondd, hogy erről nem akarsz beszélni, senki nem fog megsértődni miatta. Viszont amit kimondunk, azt úgy is gondoljuk, nem szépítünk és nem ködösítünk. Tudnod kell, hogy ez néha fáj. Olyan, mintha bántani akarnának akkor, amikor úgyis sebezhető vagy. Hidd el hogy ez nem így van. Senkinek nem érdeke bántani Téged, legfeljebb az történt, hogy olyan területre tévedt, ahol Neked érzékeny pontod van. Ez pedig nem véletlen. A fájó kérdéseken érdemes tovább gondolkodnod, akár a többiekkel együtt, akár magadban.

Felszabadulást

Olyan problémával küzdesz, ami egész életedet, és gondolatvilágodat megüli. A nap minden percében ott van, bármit csinálsz éppen. Társadalmi és családi helyzetedtől függően vagy vannak olyan emberek körülötted, akikkel beszélhetsz róla, vagy (és általában ez a helyzet) nincsenek. Ha szerencsés vagy, és vannak barátaid, akiknek elmondhatod ezt a problémát, akkor sem valószínű, hogy megértenek és hathatós segítséget tudnak adni, hiszen nem élték meg azokat a helyzeteket amiket Te átélsz, nem érezték amit Te érzel. Ezért aztán magadra maradsz, egyedül vagy egy zavaros helyzetben a saját gondolataiddal és érzéseiddel. Pedig néha már az is sokat segít, ha az ember kimondhatja a gondolatait olyan társaságban, ahol megértik. A kimondott gondolatokat könnyebb rendszerezni, könnyebb továbbgondolni és helyes következtetéseket levonni belőlük. Ráadásul megszabadulsz a bezártságérzettől, a megértés hiányától is.

Megszabadulást a tehetetlenség érzetétől

A mi helyzetünkben az ember gyakran azt érzi, hogy teljesen tehetetlen. Bármit csinálsz, akármivel próbálkozol, a helyzet nem javul, sőt folyamatosan romlik. Úgy érzed, már mindent megpróbáltál, minden eszközt bevetettél, mégsem sikerül amit szeretnél. Néha azt gondolod, nincs is kiút. A csoporton személyesen találkozhatsz olyan emberekkel, akik a hosszú évekig tartó legmélyebb függőségből is képesek voltak kijönni. Találkozhatsz olyan emberekkel, akik túlélték a hozzátartozójuk drogfüggését, tevékenyen részt tudtak venni a leállási folyamat elindulásában. Megtudhatod tőlük, hogy mit tettek vagy mit nem tettek, milyen utat jártak be, ez segít Neked a saját utad kidolgozásában és a tehetetlenség érzésének megszűnésében.
Információt a másik oldalról
Csoportunkat rendszeresen látogatják olyan fiatalok, akik hosszabb-rövidebb ideje tisztán élnek. Tőlük megkérdezheted azokat a dolgokat, amiket a saját hozzátartozódtól pillanatnyilag hiába is kérdeznél, mert vagy nem válaszol, vagy nem az igazat mondja. Ezek a fiatalok emlékeznek azokra a helyzetekre, amiket ők éltek meg a saját családjukban drogozásuk idején. Mivel a drogkarrier minden esetben hasonló, úgy a függők mint a hozzátartozók hasonló utat járnak be. A történet ugyanaz, csak a díszlet változik. Nagyon sokat segít a Te jelenlegi helyzeted felmérésében és az aktuális döntéseid meghozatalában az, ha ismered a „másik oldal” céljait és gondolatait. Persze Te azt gondolod, hogy saját magad ismered legjobban a hozzátartozódat, Te tudod legjobban, mit érez vagy gondol, hisz olyan közel álltok egymáshoz. Hidd el, hogy ez tévedés. A rendszeres droghasználat olyan mértékben forgatja ki az embereket a saját személyiségükből, hogy az a fiú vagy lány, akiveit Te otthon beszélgetsz, köszönőviszonyban sincs az általad jól ismert szeretett személlyel.

A droggal való küzdelmed ideiének lerövidülését

Említettem már, hogy a drogkarrier, és ezzel együtt a hozzátartozók által bejárt út lényegében azonos. Mint a tájfutásnál, minden állomáson be kell jelentkezni. Nem mindegy viszont, hogy a különböző állomások között mennyi idő telik el. Sajnos ismerünk olyan esetekeket, amikor a küzdelem hosszú évekig is eltart, rengeteg mellékúttal és holtvágánnyal tarkítva. Mások tapasztalatainak segítségével elkerülheted ezeket a mellékutakat, ezzel rövidítve életednek ezt a nehéz szakaszát. Nagyon fontos dolog ez mind a Te, mind a hozzátartozód szempontjából.

Saját lelki és testi egészséged védelmét

Lehet, hogy most azt gondolod, ez nem számít, az a lényeg , hogy a gyerek lejöjjön a drogról. Hidd el, hogy nem így van.
A hozzátartozó, főleg a szülő nagyon rövid idő alatt képes teljesen feloldódni ebben a problémában. Feláldozza magát, feladja a saját személyiségét,úgy érzi, az életét is odaadná, csak hogy a gyereke meggyógyuljon. A drog miatt mindkét oldalon voltak és lesznek még áldozatok. Nem csak a túladagolástól kehet elpusztulni, hanem a lelki problémák miatt kialakuló betegségekben is. Nincs statisztika arra, hogy hány hozzátartozó ment tönkre fizikailag, lelkileg vagy egzisztenciálisan ebben a helyzetben, de sok esetet ismerünk. Ráadásul az áldozat teljesen felesleges, a szülő tönkremenetelétől még egyetlen drogfüggő sem gyógyult meg. Sőt, a hatás éppen ellenkező. Lehet, hogy a Te szenvedésed némi lelkifurdalást ébreszt benne, de ezt újra csak a droggal fogja gyógyítani, mert nem ismer más megoldást a problémáira. Másrészről ha Te a küzdelem elején kikészülsz, ki fogja segíteni a hozzátartozódat akkor, amikor majd tényleg segítséget kér, valóban le akar állni? Ezért vigyázz magadra, hisz az önpusztítás nagyon rossz példa egy drogfüggőnek, aki szintén magát gyilkolja, csak más módszerekkel.

Alapvető fogalmak tisztázását

Vannak olyan fogalmak, amiket mindannyian használunk, de soha nem gondolunk bele, mit is jelentenek nekünk valójában. Pedig alapvető dolgok, és többek között ezeknek a fogalmaknak a téves értelmezése vezetett minket oda, ahol most vagyunk. Ilyen például a szeretet, a gondoskodás, a felelősségvállalás, őszinteség, elengedés, felnőtté válás, stb. Ha többen, több szempontból gondoljuk át ezeket a fogalmakat, ez segíthet, hogy mindenki értékelje vagy átértékelje őket a saját életében. Ha tisztázzuk magunkban, mit is jelentenek nekünk ezek a szavak, könnyebben fogjuk helyesen értelmezni a családunkban lévő helyzeteket és kapcsolatrendszereket, ebböl kifolyólag jobb döntéséket fogunk hozni. Persze mindenkinek saját magának kell kialakítania a saját „szótárát”, de érdemes meghallgatni mások véleményét, akkor is, ha magunkra nézve nem tartjuk teljes egészében érvényesnek. Minél több szempontból közelítünk meg egy problémát, annál nagyobb az esély a számunkra leginkább elfogadható megoldásra.
Segítséget az eddig elkövetett hibáink felismeréséhez
Segítség és nem kinyilatkoztatás. Mindannyian követtünk és követünk el hibákat, és ezek a hibák befolyásolják az életünket. A családban, a gyereknevelésben elkövetett hibák közrejátszottak a mostani helyzet kialakulásában. Csak a felismert hibákat tudjuk kijavítani vagy megszüntetni. Persze ezt a feladatot szintén mindenkinek magának kell elvégeznie, de itt is sokat segíthet ha hasonló helyzetben lévő emberek elmondják a saját felismeréseiket. Olyan dolgokra jöhetsz rá, amikre egyedül, a saját gondolataiddal viaskodva vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon hosszú idő alatt. Ezenkívül példákat kaphatsz arra is, hogy a felismert hibák okozta bűntudattal ki milyen módon tudott megbirkózni. A bűntudat ugyanis rendkívül sebezhetővé és kiszolgáltatottá tesz. A bűntudattól való félelem viszont megakadályoz a hibák felismerésében és kijavításában.

Segítséget a saját határaid és lehetőségeid felismeréséhez

Életünk során rengeteg döntést hozunk, a legkisebbtől a legnagyobbig nap mint nap. Az ember döntési szabadsága ott végződik, ahol a másik emberé kezdődik. Ha ezen a határon túl döntesz, kudarcra vagy ítélve. Szülő és gyerek kapcsolatában még „normális” esetben is nehéz ezt a határt megtalálni és tiszteletben tartani, mert a felnőtté válás folyamatában változik. Ha ezt a kapcsolatot drogprobléma, is terheli, a határ tiszteletben tartása még nehezebb. Könnyebb dolgod lesz, ha meghallgatod mások véleményét. Persze senki nem fog dönteni helyetted, de segítséget kaphatsz ahhoz, hogy csak a saját döntéseidet hozd meg, azokat viszont meg tudd hozni, és képes legyél ragaszkodni hozzájuk. A drogfüggőkkel való kapcsolattartás egyik legnehezebb része a következetesség és a másik döntéseinek tiszteletben tartása anélkül, hogy a saját döntéseinket hagynánk semmibe venni.

Elfogadást

Nagyon különböző emberek vagyunk, különböző életkörülményekkel, ideológiával, tapasztalatokkal. Egy közös pontunk biztos van, a drogfüggő hozzátartozó. Mi elfogadunk Téged olyannak, amilyen most vagy, kérünk, hogy Te is fogadd el a többieket pillanatnyi állapotukban. Nem akarjuk átmosni az agyadat, nem akarunk utasításokat adni hogy mit csinálj vagy mit ne csinálj. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenben egyetértünk Veled, és Neked sem kell mindenben egyetérteni a többiekkel. A véleménykülönbségeket megbeszéljük, és ezekkel a beszélgetésekkel mindenki gyarapszik, mindenki leszűri magának a személyiségének leginkább megfelelő tapasztalatot. A pillanatnyi állapot elfogadása nem zárja ki a változás lehetőségét, sőt elősegíti azt. Ha ugyanis nem változol, a körülményeid és a problémáid sem fognak változni. A változás irányát, ütemét, fontossági sorrendjét Te határozod meg, mindig azt és annyit változtass, amennyire képes vagy az adott pillanatban. Nincsenek elvárásaink Veled szemben, csak a véleményünket mondjuk el a dolgokról, amiket megosztasz velünk.

Telefonos kapcsolatot a hét minden napján
Néhány csoporttag, aki ezt felvállalja, megadja Neked a telefonszámát, amennyiben igényled. Ez azt jelenti, hogy a hét bármely napján , ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, és nem halasztható a következő csoportig, telefonon felhívhatod azt, aki szerinted a leginkább képes segíteni az adott helyzetben. Ezekre a beszélgetésekre természetesen szintén érvényesek a csoport szabályai.

MIT NE VÁRJ A HELY HOZZÁTARTOZÓI CSOPORTJÁTÓL?

Biztos és gyors receptet a szenvedélybeteg hozzátartozód megmentésére

Ha birtokában lennénk ennek a módszernek, szívesen megosztanánk Veled, sőt könyvet írnánk, előadásokat tartanánk róla. Sajnos ilyen módszer nincs. Nincs készen kapott megoldás, csak irányvonalak és tapasztalatok vannak. Ezek alapján viszont sokkal könnyebb a saját megoldásodat megtalálni, mint ezek nélkül. Tudnod kell azt is, hogy a drogról való leszokás mindenkinek csak a saját döntése lehet. Te nem dönthetsz a hozzátartozód helyett, viszont azzal amit teszel vagy nem teszel befolyásolod őt abban, hogy mikor hozza meg a saját döntését. Ebben segíthet Neked a csoport.

Javaslatok arra, hogy hova vidd a hozzátartozódat

Alapítványunknál természetesen megvannak a Magyarországon fellelhető intézmények elérhetőségei, ha szükséged van rá, szívesen rendelkezésedre bocsájtjuk, de ez a téma nem tartozik a hozzátartozói csoport hatáskörébe. Nem véleményezünk szakembereket és intézményeket, viszont elmondjuk a személyes tapasztalatainkat, ha érdekel. Ennek az az oka, hogy ha az egyik embernél beválik egy módszer, nem biztos, hogy a másiknál is, vagy fordítva. Mindenki maga dönt, hogy melyik intézmény a megfelelő számára. Ha saját magadnak keresel segítséget, Te döntesz, de ez igaz a függő hozzátartozódra is. Vigyázni kell azonban, mert ebben a döntésben fokozottan benne van a játszmázás lehetősége, praktikus meghallgatni mások véleményét.

Szakmai ismeretek a különböző drogokról, felismerésükről stb. Természetesen ha az ember olyan behatóan foglalkozik egy problémával, mint a hozzátartozó az érintett családtag függőségével, elkerülhetetlen és szükséges is bizonyos mértékű tárgyi tudás megszerzése. Ez biztonságérzetet ad, főleg az első időkben. Az ismeretek megszerezhetők könyvekből, internetről, előadásokon, Alapítványunk segít megtalálni ezeket a forrásokat, ha igényied. Az ismeretterjesztés mégsem a hozzátartozói csoport feladata, ez egy külön témakör. Ha konkrét kérdésed van, tedd fel, elmondjuk a véleményünket, de tudnod kell, hogy nem vagyunk szakemberek. Természetesen azt is Te döntöd el, hogy mennyi szakmai ismeretet szeretnél megtanulni. Ne gondold, hogy attól, hogy hozzátartozód drogfüggő, kötelező neked addiktológussá válnod.

Értékelés a rendőrség működéséről, a nemzeti drogstratégiáról, a droggal kapcsolatos politikai és ideológiai kérdésekről

Ezek mind nagyon fontos kérdések, és mindenkinek van róluk személyes véleménye. A hozzátartozói csoporton azonban csak olyan témákkal foglalkozunk, amik közvetlenül érintenek bennünket és saját döntéseinkkel befolyásolni tudjuk a dolgok kimenetelét. Az idő kevés, a probléma sok, ezért nem praktikus általános kérdésekre vagy általunk befolyásolhatatlan területekre tévednünk.
Természetesen egy droghasználóval való együttélés során szinte elkerülhetetlen, hogy jogi, büntetőügyi kérdések merüljenek fel. Ha ezek közvetlenül érintenek, akkor szintén kaphatsz segítséget a csoport tapasztalataiból, de az általános eszmefuttatásokra és vitákra nem ez a megfelelő fórum.

Sajnálat, sajnálkozás a Te nehéz helyzeteden

Mindannyian tudjuk, hogy milyen helyzetben vagy. Nem vagyunk érzéketlenek, ha azok lennénk, nem töltenénk az időnket a csoportban. Ennek ellenére nem sajnálunk, mert ha ezt tennénk, magunkat is sajnálnunk kéne. A sajnálatunktól Neked nem lesz jobb, az önsajnálatunktól nekünk rosszabb lesz. A sajnálat nem visz előre. Ami előre visz, az a helyzet felismerése, értékelése, a helyes döntések meghozatala és végrehajtása, saját érzelmeink és cselekedeteink megértése. Ehhez pedig tiszta fejre van szükség.

Felmentés a hibáid alól, keresztrefeszítés a hibáid miatt

Egyik dologhoz sincs jogunk, és kedvünk sincs hozzá. A hibákat fel kell tárni, ki kell javítani ha lehet, és többé nem kell elkövetni őket. A megbocsátást Neked kell megadnod saját magadnak, más nem teheti meg helyetted, a keresztre feszítésnek pedig nincs értelme még akkor sem, ha önkezűleg végzed. Nem az a fontos, hogy mennyi hibát követtél el, hanem az, hogy levontad-e belőlük a megfelelő tapasztalatokat és képes vagy-e a továbbiakban nem elkövetni őket.