2019-09-19 viragnikolett

KRÍZIS

Krízisek lehetnek például: egy szeretett személy halála, egy párkapcsolat vége, súlyos betegség diagnózisának közlése, katasztrófahelyzet- ez azonnal mindent megváltoztat.
Jellemző érzések lehetnek: bizonytalanság, szenvedés, kétség, érzelmi felkavarodottság, kétségbeesés, indulatok.

A krízishelyzet az ellenőrzés és magabiztosság hatalmát törli el, akár pillanatok alatt.

A krízis: görög eredetű kifejezés, jelentései:

-fordulat – Orvosi jelentése, a testi betegségek kórlefolyása során is gyakran tapasztalt „fordulat”: ha a páciens állapota kritikussá válik, akkor vagy látványosan, hirtelen meggyógyul, vagy visszafordíthatatlanná válik az állapota, és meghal.

-válság – Lelki, gazdasági, társadalmi, természeti kiélezett helyzeteket, illetve konfliktusokat.

A krízisben döntést kell hozni, ez a döntés pedig új eszközöket, stratégiát igényel, mert a meglévő megoldások itt nem működőképesek.

A krízisállapot szakaszai:

krízis1.Készenlét – Testi értelemben is ez egy „ugrásra kész állapot”, minden együtt van egy gyors reakcióra.

2.Küzdelem – Erre a szakaszra a próbálkozás, eredmény, vagy hiba majd az újabb útkeresés jellemző. Amennyiben a próbálkozás eredményre vezet, csökken a feszültség, fokozatosan helyreáll az érzelmi egyensúly, a konfliktuskezelő repertoár is bővül. Azonban ha a próbálkozások folyamatosan kudarcba fulladnak, a feszültség magas lesz, érzelmi zavarodottság állhat elő, jellemzővé válik a beszűkülés. Amennyiben nem vezetett eredményre:

3.Kapkodás – Már érzelemvezérelt, nem racionális munkamódokat hív elő, újabb és újabb technikák kerülnek kipróbálásra, de a görcsösség, idegesség megjelenik. Beszűkült állapotban a gondolkodás elveszti több szempontú elemzés készségét, az érzelmek és indulatok veszik át az irányítást. Ha ebben a helyzetben nem oldódik meg:

4.összeomlás – Az alkalmazkodóképesség felborul, a beszűkülés veszélyes méreteket ölthet, ebben a szakaszban fordulhat elő öndestruktív viselkedés, pl. öngyilkosság.

A krízis időben korlátozott jelenség: 6-8 hét alatt lezajlik, a krízisnek van utóhatása, következményei, akár pszichés tünetekbe is torkollhat.

A krízist szemlélhetjük úgy is, mint esélyt a változtatásra. Ebben az időszakban nagy segítséget jelent, ha nem vagyunk egyedül, ha olyanokkal vesszük körül magunkat, akik megértenek minket és irányt mutathatnak.

Csoportjaink jó terepet biztosítanak arra, hogy egy megtartó, biztonságos közegben foglalkozzunk a minket ért krízissel. Sokat segíthet ilyenkor, ha megtapasztaljuk, hogy nem vagyunk egyedül, más is volt már hasonló helyzetben valamint, hogy van kiút.