2019-09-19 admin

A VÁLTOZÁS

A felépülés, a változás szakaszokban zajlik, amelyekben az egyén motivációs állapota, a változásra való készenléte más és más.

A változás modellje (Prochaska- DiClemente)
A modell nem azzal foglalkozik, hogyan alakult ki az addikció, hanem azzal, hogy hogyan lehet belőle felépülni, a hangsúly az addikció folyamatán van.
Azt vizsgálja, hogy a szerhasználó/viselkedési függő egyén mennyire kész megváltoztatni problémás viselkedését.

A modell stádiumai:

változás1.    A változásra elszánás előtti állapot: Ebben a fázisban az egyén nem akar változni, élvezi a szerhasználatot/kényszeres viselkedést, ezek szubjektíve érzett előnyei meghaladják annak „költségeit”. Ellenállásban van, tagadja a problémát.

2.    Az elszánás szakasza: Egyre inkább tudatában van szerhasználata /kényszeres viselkedése testi, lelki, szociális költségeinek és a változás előnyeinek, de még ambivalens a változást illetően.

3.    Az előkészületi, döntésstádium: Az egyén előkészületeket tesz a viselkedése megváltoztatására az elkövetkezendő egy hónapon belül. Ekkor már pontosan tudja, hogy a szerhasználata/kényszeres viselkedése költségei meghaladják annak előnyeit.

4.    Az akció stádiuma: Az egyén aktív lépéseket tesz a szerhasználat/kényszeres viselkedés abbahagyása vagy mérséklése érdekében.

5.    A fenntartás szakasza: Ez a fázis akkor kezdődik, amikor az egyén már megváltoztatta problémás viselkedését, szerhasználatát és addig tart, amíg a szermentes életforma elemei meg nem szilárdulnak.

6.    A visszaesés: Többször előfordulhat a visszaesés, ekkor az egyén visszakerülhet egy korábbi stádiumba. A visszaesés a felépülési, változási folyamat része!

Az egyén lineáris módon is végigmehet az egyes stádiumokon, azonban ez inkább kivétel, mint szabály, mielőtt elérné célját, többször visszaesik egy korábbi stádiumba. Minden alkalmat úgy érdemes felfogni, hogy az egyén új dolgokat tanulhat meg viselkedését illetően, amelyeket egy újabb kísérlethez fel tud használni.

A modell minden problémás viselkedésre, függőségre alkalmazható.

Te melyik stádiumban vagy problémás viselkedésedet tekintve?

Az egyéni konzultáció és a csoport mind segíthetnek abban, hogy ráláss saját változási folyamatodra.

In: Demetrovics Zsolt (szerk.): Az addiktológia alapjai III.